Odporność to nasza naturalna tarcza chroniąca przed infekcjami. Jej prawidłowe funkcjonowanie w dużej mierze zależy od sposobu odżywiania. Wiele witamin, minerałów i związków bioaktywnych wspomaga pracę układu immunologicznego. Sprawdź, na jakie składniki warto zwrócić uwagę i gdzie ich szukać w codziennym jadłospisie.
Kwasy tłuszczowe omega-3 wykazują działanie przeciwzapalne – zmniejszają wytwarzanie prozapalnych eikozanoidów i cytokin. Wspierają funkcjonowanie limfocytów i neutrofili walczących z patogenami oraz uczestniczą w syntezie hormonów tkankowych, które między innymi pomagają redukować stan zapalny w organiźmie.
Źródła: tłuste ryby morskie (łosoś, makrela, śledź, tuńczyk), tran, olej lniany, olej rzepakowy, siemię lniane, orzechy włoskie, nasiona chia, algi.
Witamina A wpływa na aktywność makrofagów - komórek „pożerających” drobnoustroje oraz uczestniczy w powstawaniu limfocytów T. Jest ważna dla utrzymania ciągłości błon śluzowych. β-karoten czyli prowitamina A działa antyoksydacyjnie - chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Źródła witaminy A: wątróbka, jaja, tłuste ryby morskie (łosoś, makrela, śledź, tuńczyk), tran, sery dojrzewające, mleko, przetwory mleczne.
Źródła β-karotenu: natka pietruszki, szpinak, jarmuż, brokuły, marchew, czerwona papryka, pomidory, dynia, bataty, morele, brzoskwinie, nektarynki, melon, mango.
Witamina D odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu immunologicznego. Wpływa na aktywność limfocytów T i B, hamuje powstawanie markerów prozapalnych oraz sprzyja syntezie związków o działaniu przeciwzapalnym. Wspomaga dojrzewanie komórek odpornościowych odpowiedzialnych za pochłanianie i niszczenie drobnoustrojów.
Źródła witaminy D: synteza skórna pod wpływem słońca, tłuste ryby morskie (łosoś, makrela, śledź, tuńczyk), tran, jaja, ser żółty, nabiał, grzyby, masło, margaryny fortyfikowane.
Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem. Chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i stymuluje wytwarzanie cytokin przeciwzapalnych.
Źródła witaminy C: owoce dzikiej róży, czarna porzeczka, aronia, cytrusy, kiwi, truskawki, natka pietruszki, czerwona papryka, pomidory, brukselka, brokuły.
Żelazo korzystnie wpływa na działanie leukocytów. Jego niedobór osłabia odporność i zwiększa podatność na infekcje.
Źródła żelaza: czerwone mięso, drób, ryby, jaja, rośliny strączkowe (soja, groch, soczewica), płatki owsiane, kasza gryczana, sałata, szpinak, natka pietruszki, pestki dyni, orzechy, migdały.
Selen jest silnym przeciwutleniaczem – chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i wspiera enzymy neutralizujące wolne rodniki. Zwiększa aktywność limfocytów T, makrofagów i komórek NK (ang. Natural Killer), które odpowiadają za zwalczanie patogenów.
Źródła selenu: podroby, ryby i owoce morza, mleko i przetwory mleczne, czosnek, grzyby, nasiona roślin strączkowych (ciecierzyca, soczewica, groch, fasola, soja).
Cynk jest niezbędny do prawidłowego dojrzewania limfocytów i prawidłowej odpowiedzi immunologicznej organizmu. Zmniejsza ryzyko infekcji.
Źródła cynku: mięso (wołowe, wieprzowe, drób), sery podpuszczkowe, pełnoziarniste produkty zbożowe, pestki dyni, orzechy.
Oprócz witamin i minerałów warto włączyć do diety naturalne „wzmacniacze” odporności:
czosnek i cebulę,
miód i propolis,
imbir, cynamon i kurkumę,
owoce aronii i dzikiego bzu,
kiszonki (kapusta, ogórki, buraki),
nabiał fermentowany z bakteriami Lactobacillus i Bifidobacterium.
+48 726 390 207390 2
kontakt@gorazdrowia.pl
Świętokrzyska 4/3, Kraków, 30-034
GÓRA ZDROWIA to przestrzeń, w której dietetyka styka się ze wspinaczką. Pomagam zadbać o zdrowie - z pasją, ruchem i równowagą.
Marta Zych
GÓRA ZDROWIA - Dietetyk Marta Zych
NIP: 6783230617
Nr konta bankowego: 57 1020 2906 0000 1002 0624 0628