Choć cukier kojarzy się głównie ze słodyczami, kryje się też w wielu innych produktach spożywczych. Znajdziemy go w płatkach śniadaniowych, jogurtach owocowych, ketchupie czy napojach energetycznych. Często ukrywa się pod różnymi nazwami: sacharoza (biały cukier), glukoza, fruktoza (cukier owocowy), syrop glukozowy czy syrop glukozowo-fruktozowy. Nadmierne spożycie cukru prowadzi do wielu problemów zdrowotnych – m.in. próchnicy, nadwagi i otyłości (silnie związanej ze zwiększonym ryzykiem insulinooporności, a w konsekwencji cukrzycy typu II, chorób układu krążenia czy nowotworów). Nic dziwnego, że coraz chętniej sięgamy po alternatywy.
Erytrytol – niemal bezkaloryczny, nie podnosi poziomu glukozy ani insuliny we krwi, nie powoduje próchnicy. Jego słodkość to ok. 60–70% słodkości cukru. Spożywany w nadmiarze może działać przeczyszczająco. Zastosowanie: pieczenie, słodzenie napojów i deserów.
Ksylitol (cukier brzozowy) – ma o ok. 40% mniej kalorii niż cukier, niski indeks glikemiczny i nie powoduje gwałtownych skoków poziomu glukozy. Działa przeciwpróchniczo, a jego słodkość jest zbliżona do sacharozy. Zastosowanie: pieczenie, gotowanie, słodzenie napojów. Do wypieków drożdżowych lepiej użyć zwykłego cukru, ponieważ ksylitol nie reaguje z drożdżami.
Stewia – prawie bezkaloryczna, nie podnosi poziomu glukozy we krwi i jest bezpieczna dla zębów. Kilkaset razy słodsza od cukru, ale ma charakterystyczny posmak, który dzieli konsumentów na zwolenników i przeciwników. Polecana diabetykom. Zastosowanie: słodzenie napojów, deserów, wypieków i innych potraw.
Syrop daktylowy – ma niższy indeks glikemiczny niż biały cukier i jest naturalnym źródłem witamin oraz minerałów (m.in. potasu, magnezu, żelaza, witamin z grupy B). Zastosowanie: dodatek do deserów, śniadań , napojów.
Syrop klonowy – kalorycznością zbliżony do cukru, ale ma niższy indeks glikemiczny. Cechuje się karmelowym smakiem i bogactwem minerałów, takich jak cynk i mangan. Zastosowanie: polewa do naleśników, deserów, a także dodatek do dressingów i marynat.
Miód – naturalny produkt pszczeli, pełen witamin, minerałów i antyoksydantów. Wzmacnia odporność i ma właściwości antybakteryjne. Choć ma wyższy indeks glikemiczny niż inne zamienniki i jest kaloryczny, stanowi zdrowszą alternatywę dla cukru. Zastosowanie: słodzenie napojów, dań śniadaniowych, wypieków.
+48 726 390 207390 2
kontakt@gorazdrowia.pl
Świętokrzyska 4/3, Kraków, 30-034
GÓRA ZDROWIA to przestrzeń, w której dietetyka styka się ze wspinaczką. Pomagam zadbać o zdrowie - z pasją, ruchem i równowagą.
Marta Zych
GÓRA ZDROWIA - Dietetyk Marta Zych
NIP: 6783230617
Nr konta bankowego: 57 1020 2906 0000 1002 0624 0628